SATTAS-RÖPORTAJ

                                 BELGESELİ OLAN REGGAE GRUBU




       Sattas grubu ne zaman kuruldu ?

      -Sattas 2004 yılında kuruldu.

             Grubun isminin manası nedir?kim buldu?

-“SATTA” Jamaika ingilizcesinde “rahatla” “takma” “salla” manasına gelmektedir. Sonunda ki “s” ise çoğul ifade katmaktadır. Sallamayanlar veya takmayanlar manasına geliyor denebilir. Fakat hiçbirşeyi kafaya takmayanlar değil,hayatımızda ki bir dolu kötü olaya karşı fikir veya düşünce geliştirebilen,o olayların hayatlarımızı etkilemesine izin vermemeye çalışan da bir durumumuz var. Ben “Rockers” filmini izledikten sonra ortaya attım hepimiz benimsedik ve kabul ettik.

            Sattas kaç kişilik bir grup biraz tanıtabilir misiniz?

-Sattas şu an 5 kişilik bir grup. Bas gitarda Cem Konuk var ve en yeni yoldaşımız. Faruk Demir Tugayoğlu klavyede,Erdem Birgül gitarda,Derya Eke davulda ve ben Orçun Sünear vokal yapmaya çalışıyorum elimden geldiğince.

         Türk gençliği eğlenmeyi sever reggea de son derece eğlenceli bir müzik istediginiz kadar insana ulaştığınızı düşünüyor musunuz?Ve bugün geldiğiniz nokta da aldığınız tepkileri bizimle paylaşır mısınız?

-Hayır tabi ki daha çok yeniyiz. Evet uzun yıllar geçmiş gibi gözükse de İstanbul dışına bir iki senedir çokça çıkmaya başladık. Fakat çok yüksek bir oranda çok keyifli tepkiler alıyoruz ve çok mutluyuz bu konuda. Eleştiriler henüz bizleri yada etrafımızdakileri ikna edecek şekilde değil.Umarız güzle eleştiriler de alacağız. Başlarda benim taktığım kaşkolun renklerine çok takan oldu ama şimdilerde yavaş yavaş anlaşılıyor ve biliyorlar. Daha bir dolu acaip tepkiler aldık ama yolumuza devam ediyoruz ve çok (u)mutluyuz.


             Konserlerınızde kı ortam nasıl oluyor?

-Çok keyifli bazı ritüelleri bilenlerin yüzünde o “an” ları bekleme ifadeleri gözüküyor.Mesela benim “love” şarkısında sahneden inip birilerine söylemem yada “aşk” tanımı almam gibi. Çok güzel etkileşimler oluyor özünü pozitivizmden almış bir müzikten de beklediğimiz bu zaten. Bazen de başlarda sakince herkes tepki ve şarkılarımızı inceliyorlar fakat sonradan yer yerinden oynuyor. Zaten en hareketli en sevilen şarkıları iki set çalıyorsak mutlaka ikinci yarıya koyuyoruz. 

           Bunca yıldır müzik yapan bir grup olarak  neden şimdiye kadar hiç bir albüm kaydı yapmayıp 2012yi beklediniz?

-Zaman bu zamanmış öyle diyoruz.Bu işin içinde maalesef maddi ve bir dolu acaip hikaye giriyor. Alternatif müzikle uğraşıyorsanız buralarda albüm yapmak çok ama çok zor. Sonrası daha da zor. Kaybolup gidebiliyorsunuz. Bizler hala yolun başındayız,kültüründen uzak olduğumuz ve yeni yeni öğrendiğimiz bir müziği yeni özümseyebildik ve anca albüm yapma hakkımız olduğunu da düşündük.


        İlk albümünüz "SATTAS" sadece sizin değil ülkede çıkan ilk reggea albümü olma özelliği taşıyor bu siz de nasıl bir heyecan yaratıyor ve albümünüzü alacaklara ne vaad ediyorsunuz?

-Biz de ilk olması hiçbir şşey yaratmıyor açıkçası. Biz sadece bir reggae albümü yaptık bunu biliyoruz. Sadece mesam msg veya benzeri yerlerde reggae “genre” ını yazdırmak çok keyifli ve komikti. J Konserlerimizde bulunan insanların gördüğü şeyi yani canlı bir sound yada güzel,güçlü ve pozitif titreşimleri vaad edebiliriz. Dinleyen insanların ne yarattığı ile ilgili birazcık bu durum Bazıları neşeli güçlü hissederken bazıları da derin ve sakinlik barındırdığını söylüyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

           Türkçe sözlü reggea yapıyorsunuz bununla alakalı ne tür tepkıler aldınız?

-Bir iki tane hariç daha fazla türkçe yapmamız gerektiğini duyuyoruz.Ben kendi adıma söyleyebilirm çok korkuyordum ki hala o korku var içimde.Kendi dilinde bir şeyler söylemeye başladığın zaman insanlar haklı olarak daha dikkatli dinliyor. İngilizceyi bozabiliyoruz,çünkü ana dilimiz değil ama ne olur yanlış anlaşılmasın.Saygısızca bir duruş değil bu tabi ki her türlü dile saygımız sonsuz ama reggae de böyle bir durum da var bozabiliyor hatta kendi dilini bile yaratabiliyorsun,özgürsün sonuçta. Fakat türkçe de bunu yapamıyorsunuz prozodi içine giriyor işin. Bence daha çok ekmek yemem lazım ama yazıyoruz ve bir dolu türkçe şarkımız var.

     Eurovision'a bakış açınız nedır ve bu yönde bır teklıf gelse tavrınız nasıl olur?

-Son bir iki yıldır o 80’lerdeki etkisi kadar olmasa da biraz biraz hareketlendi gibi. Fakat yine de işin içinde politika ve benzeri durumlar var ve bunlar bazen sıkıntılı olabiliyor. Fakat kendi ülkesini bir yerde temsil etme fikri bile çok güzel ve sıcak bir durum, herhalde olumlu bakardık.

         Eurıvisionda türkıyeyı reggea soundla temsıl edılmesı ülkeye olan bakıs açısını degiştirir mi?

-Hiç reggae çalınmamış şimdiye kadar.Özünü kalp atışından alan bir müzikle çıkmak nefis olurdu. Nasıl rock,pop hatta alaturka hatta ve hatta opera(!) ile bile girdik fakat reggae ile hiçbir ülke girmedi hem ilk olurdu hem de kesinlikle pozitif bir etki yaratır düşüncesindeyim.Tabi burada Avrupa’nın ülkeye bakış açısı mı?? Politik olarak bir bakış açısı mı bunu da açman lazım diye düşünmekteyim. Maalesef her yerden farklı düşünceler içindeler bazıları doğru bazıları çok komik. Bu konu bayağı ayrı bir röportaj konusu sanırım.

             Pıyasada ki korsan cd satıs ve interneteki mp3 ındırımı ıcın ne dusunuyorsunuz ?


-Bazı ülkeler ile aynı şartlarda olsaydık çok korkunç veya çok çirkin diye atıp tutardım. Fakat sosyal hayatımızı zar zor yaşayabildiğimiz bir ülke de çokta eleştiremiyorum daha doğrusu kafam çok karışık. Albüm çıktıktan sonra bir dolu kardeşim veya dostum “olm filan yerde aha da linki bak paylaşmışlar bile “ dediler fakat amacımız yaptığımız müziği dinletmek hiçbir şekilde laf edemiyorum. Destek olmaya çalışan yada gerçekten beğenen alıp dinliyor ve bu da ayrı güzel oluyor.

·          Reggea belgeseli yapma fıkrı nasıl ortaya cıktı?

Belgesel bir alternatif grubun albüm çıkarma hikayesi aslında. Batu Akyol’un kendi isteği bunu biz pek istemedik ama ısrarla kendisi yapmak istedi sonradan bizler için iyi fikir olduğunu düşündük. Batu bu filmi esasında bir alternatif grubun hangi şartlarda nasıl evrildiğini çok güzel yalın bir dille anlatmaya çalıştı,o kadar ve sonuç en azından bizler için nefisti.

          Belgeselı ızlemek ısteyenlerde nerden ulasabılecekler?

Loyka Produksyona mail ya da mesaj atacaklar “hadi artık” diye.  Çünkü yeni bir düzenlemeden geçiyor diye biliyorum.

           Yabancı bir sound muzık yaparken o muzıgın ulkesınden bırını gruba alılar pekı siz bu baglamda tamamı türk bir reggea grubu olarak böyle bir dusuncenız oldu mu ?

Olumlu olumsuz herhangi bir düşüncemiz olmadı bu konuda nötrüz diyebilirim. Fakat yaptığımız müziği yaparken bu müzikle uğraşmış bir dolu dev müzisyenle çalıştık ya da fikir sorduk. Yani kendi kendimize atlamadık o yüzden böyle reggae mi olur diyenler pek umurumuzda değil. Hemen ekleyeyim “bu ne lan böyle müzik mi olur”a itirazımız yok.

           Türkiyenin ilk root reggae grubu olarak bu tarz müzıkle ugrasan album yapmak ısteyen genc arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

-Çok iyi özümsenmeli, çok müzik dinlemeli ve gerekiyorsa müziği yapanlar ile bolca konuşulmalı. Artık facebook ya da twitter’dan çok rahat herkes herkese ulaşabiliyor. Felsefesini (Root reggae için konuşuyorum tabiki) iyice benimsemeliler. Yoksa çok rahat yapılabilecek bir müzik. Bir dolu arkadaşımıza destek vermeye çalışıyoruz, öğrenebildiğimiz her şeyi soran ya da araştıran herkesle paylaşmaya çalışıyoruz ve çokta zevk alıyoruz.

 Albümünüzde yer alan "savaş bitmeli" ülkenin içinde bulunduğu duruma ilgi çekmek barış için yapılmış bir parça diyebilir miyiz?

-İlk olarak Filistin’de yaşananlar içindi bu şarkı. İsrail’in yaptıkları ile ilgili idi fakat evet savaş olan başta bizim ülkemiz,Suriye,Afganistan veya Afrika’da ki bir dolu ülke için diyebiliriz. Savaşın amacı petrol yada daha fazla silah satmak değil mi zaten burada da bundan bahsediliyor. Evet barış için yazıldı ve artık gerçekten Barış olsun yeter !!

            En son olarak önümüzdeki konserler hakkında bilgi verir misiniz?

14 Eylül’de Siren Reggae Festivalinde olacağız. (14-15-16 Eylül Siren Reggae festivali üçüncüsü ve nefis olacak Kilyos’ta Baykuş plajında olacak) 15 Eylül Çeşme ve aynı gece İzmir ama mekanlar kesinleşince haberiniz olacaktır kesinlikle. 27 Eylül’de Balans Jolly Joker’de albüm lansmanımız var ve herkesi bekliyoruz. 28 Eylül’de ise Ankara’da Deppo’da çıkacağız. Şimdilik öngörülenler bunlar arada Bursa ve Eskişehir’de olacak ama tam tarihleri belli değil. Bizlere Facebook ta SATTAS sayfamızdan yada tweeter sattasband sayfasından ulaşabilir yada buradan bizler hakkında bilgi alabilirler.

Çok teşekkür ederim ve ederiz.




Bu samimi röpörtajı için SATTAS grubu vokalisti  Orçun Sünear'a sonnsuz teşekkürlerimi sunarım.



Categories: Share

Leave a Reply